Kall til å mobilisere nye nasjoner

Roman Lacho (t.v) og Jozef Brenkus står sentralt i det som ser ut som en gryende, øst-europeisk misjonsbevegelse.

– Folk fra Øst-Europa er velkomne på steder der andre vil ha større problemer. Dette gir muligheter, sier Roman Lacho og Jozef Brenkus. De to pioneren ser på teltmakertjeneste og business som nøkkelstrategier når de nå mobiliserer folk fra Slovakia til tjeneste.

For tre år siden returnerte de to til Slovakia etter mange år i utlandet. De tilhører samme kirkesamfunn, men Guds kall brakte dem i ulike himmelretninger. Brenkus dro østover til Asia, mens Lacho reiste vestover til urbefolkningsgruppene i USA.
Felles utfordringer med å komme tilbake til Slovakia, knyttet dem tett sammen da de returnerte sammen med familiene sine i 2018. I ukene og månedene etter tilbakekomsten kjente de også på et nytt og felles kall fra Gud: De skulle mobilisere nye misjonærer fra hjemlandet.
– Vi tok misjonskurset «Kairos» i november 2018. Gjennom kurset fikk vi en ny visjon om at Gud ville bruke oss til å kalle folk herfra til tjeneste rundt om i verden, sier Brenkus.

Ukjent begrep
Gjennom mange tiår har Øst-Europa vært et fokusområde for kristent misjonsarbeid. Landene her er blitt sett på som misjonsmark heller enn som sendenasjoner.
– Vi begynte å snakke om oss selv som «mobiliserere». Dette begrepet var imidlertid helt ukjent her. Noen trodde vi snakket om deler til en bil, smiler Brenkus.
Nå, tre år seinere, begynner de å se resultater av arbeidet. Et ektepar har dratt fra Slovakia for å tjene Gud andre steder i verden. Andre er på vei.
Intent møter de to under et GO Equipped-kurs 40 minutters kjøretur utenfor Slovakias hovedstad, Bratislava. På grunn av Covid-restriksjoner ble noen deltakere forhindret fra å komme like før kurset startet. Likevel er det ti personer som er fysisk til stede. Like mange følger undervisningen via internett.
– Flere av familiene her tenker på å komme seg av gårde, deler Roman Lacho.

Født i bønn
Han forteller at mange kristne i Slovakia har bedt om en misjonsvekkelse i landet.
– Vi høster nok nå frukter av det harde arbeidet andre har gjort i bønn gjennom mange år, tror han.
Også i Slovakias naboland er det en fornyet interesse for misjon blant de kristne.
– Det virker som om Gud skaper en misjonsbevegelse på tvers av landegrenser og kirkesamfunn. Det er flott å se hvordan han gir felles visjoner til mennesker fra ulike sammenhenger, sier Brenkus.
Både Brenkus og Lacho er spente på å se hvordan alt vil utvikle seg i årene som kommer.
– Det vil nok ikke bli tusenvis av misjonærer sendt herfra. Men noen hundre bør det bli. Målet vårt er å mobilisere 300. Folk herfra kan bringe evangeliet til steder der andre vanskelig har tilgang. Øst-Europa har tette bånd til nasjoner som ikke så mange andre er venner med. Nettopp derfor har vi muligheten til å bringe Jesus til nye plasser, mener Lacho.
Samarbeidet med de andre øst-europeiske landene, er også et svar på bønn.
– Etter det første Kairos-kurset her i Slovakia, ba vi for Polen, Tsjekkia, Ungarn og vårt eget land. Vi ba om at vi måtte stå sammen i arbeidet med å sende misjonærer. Nå ser vi at dette begynner å skje, smiler de to.

Nøkkelstrategi
De tror begge at teltmakertjeneste og business vil være nøkkelstrategier når folk fra regionen skal ta evangeliet til nye plasser.
– Tradisjonelt sett er ikke Slovakia noen sendenasjon. Derfor er det heller ikke nødvendig at vi følger opptråkkede spor når vi nå skal engasjere oss. Tradisjonelt misjonsarbeid har hatt lite fokus på å sende forretningsfolk og fagpersonell, selv om nettopp slik utsendelse har dype røtter i Bibelen, sier Lacho.
GO Equipped-kurset som ble holdt utenfor Bratislava før jul, var det første i sitt slag i Slovakia. De to mobilisererne tror det vil være et behov for mange slike kurs i årene som kommer. Begge håper også på at de selv vil få mulighet til å reise ut igjen en gang.
– Jeg tror nesten alle som jobber med å utruste og sende andre, kjenner på denne følelsen av at de aller helst vil dra selv. Kona mi og jeg har en sult etter å komme oss av gårde igjen. Samtidig tror vi at Guds kall til oss nå er å mobilisere og utruste andre. Det viktigste i livet må være at vi er lydige mot det Gud ber oss om å gjøre her og nå, tenker Brenkus.
– Jeg er enig, men må innrømme at vi hver dag lenger etter å reise igjen, repliserer Lacho.
– Kona mi og jeg hadde ikke noe ønske om å komme tilbake til Slovakia, men opplevde likevel at Gud sendte oss hit. Kallet til nasjonene ligger imidlertid fortsatt i hjertene våre. Akkurat nå er dette en lidenskap vi må prøve å gi videre til andre. Vi stoler på at Gud har kontrollen, og håper samtidig at han vil la oss dra ut igjen en gang i fremtiden.

Previous
Previous

Tent nådde 300

Next
Next

Ordet ble menneske og flyttet inn på arbeidsplassen