Kirurgen som opererte for Jesus
Mer enn 250.000 kristne forlot Aleppo under krigen i Syria. Tross bomberegn og snikskyttere bestemte kirurg Jany Haddad seg likevel for å bli. 14. august flyttet han hjem til Herren.
– Hvis alle kristne forlater Syria, hvem skal da dele evangeliet med de som bor her, spurte Jany Haddad da Intent intervjuet ham på en konferanse i Budapest i 2016. Som både armensk og syrisk statsborger kunne han forlate Aleppo og Syria når han ville. I Armenia hadde han i tillegg et hjem som ventet på ham. Han ble også tilbudt gode stillinger i England og på Kypros. Jany Haddad var likevel bestemt på ikke å reise.
Tjene Gud
– Jeg er opptatt av nasjonen min, og jeg er glad i menneskene i Syria helt uavhengig av om de er muslimer eller kristne. Det er derfor jeg vil være her. Mitt høyeste ønske er å tjene Gud og nasjonen min, sa Haddad i 2016-intervjuet.
På konferansen i Budapest delte han historier om hvordan det var å bo i Aleppo under krigen. Aleppo var en av byene som ble hardest rammet av krigshandlingene. Mye av infrastrukturen ble ødelagt i de utallige bombeangrepene. Også deler av kirken der Jany Haddad var leder, ble truffet av bomber.
– Vi har vært uten strøm, vann og mat i lange perioder. Forbindelsene til omverdenen har også vært brutt, så vi har ikke hatt muligheter for å kommunisere med noen. Tross alle angrepene, har Gud holdt meg i live. En dag landet en bombe bare noen meter fra klinikken min. Herren beskyttet oss så vi kunne fortsette å arbeide til hans ære. Tre ganger var det snikskyttere som skjøt på meg. Den ene gangen hørte jeg kulen passere forbi hodet mitt. De to andre gangene traff kulene mellom beina mine. Mitt budskap til alle er at vi trenger forbønn. Pengehjelp gir oss brød på bordet. Bønn gir oss beskyttelse som gjør at vi overlever.
Kristne ofre
De 400.000 kristne innbyggerne i Aleppo var under angrep fra flere grupper i krigen i Syria. Ifølge Haddad var mer enn halvparten av alle bombeangrepene mot byen, rettet mot områder der de kristne bor.
– Mange kristne ønsket å bli, men de kunne ikke fordi husene deres var så ødelagte at de ikke kunne bo i dem. De brukte sine siste midler på å komme seg ut av Syria, forteller Haddad.
For de som ble igjen, inkludert ham selv, åpnet det seg store muligheter for å dele evangeliet.
– På grunn av den ødelagte infrastrukturen, hadde ikke folk lenger aktiviteter å bli med på. Vi tilbød gudstjenester, grupper for kvinner, bønnemøter og program for barna. Folk som aldri hadde vært i noen kirke før, kom for å bli med. Mange av dem begynte å lese i Bibelen og et stort antall tok imot Jesus.
Venter vekkelse
Den syrisk-armenske kirurgen anslår at 70 prosent av pasientene hans var muslimer. Han tror at det vil komme en større vekkelse i Syria når krigshandlingene en gang tar slutt.
– Folk har sett at vi har fortsatt å tjene Herren midt i alle vanskene. Mange ganger har vi tilbudt gratis behandling. Kristne grupper har i tillegg kommet med mat og andre ting folk trenger for å overleve. Noen har også gravd brønner så folk kan få vann. For meg handler dette om å leve ut evangeliet i praksis. Der folk trenger hjelp, der har jeg min arbeidsplass. Alle bidragene kristne har gitt til folk i Syria, vil gi resultater.
Gud har kontrollen
Jany Haddad var ikke redd for å dø da Intent snakket med ham i 2016.
– Gud har kontrollen og han kan beskytte meg. Den dagen han ønsker å hente meg hjem, vil jeg være klar. Han bestemmer. Jeg vil ikke forlate landet mitt. Folket her trenger å møte Jesus. Vi er glade for at vi kan vise hvem Jesus er gjennom livene våre.
Jany Haddad døde 14. august etter å ha blitt smittet av covid19-viruset. Ifølge organisasjoner som jobber i Syria, er det mange menighetsledere i landet som er smittet siden de er aktive i arbeidet med å hjelpe folk. Organisasjonen Barnabas Fund, som er til stede i Syria, oppfordrer kristne verden rundt til å be spesielt for kirke- og menighetsledere i landet.